Iga Swiatek berkata dia perlu mencapai 'tahap yang berbeza' untuk mencari jalan mengharungi perlawanan pembukaan Terbuka Ostrava menentang Ajla Tomljanovic.

Swiatek memenangi Terbuka AS bulan lalu untuk memperoleh gelaran pertama di kejohanan gelanggang keras, namun dia tidak beraksi sejak kejayaan itu di New York.

Dia dipaksa bekerja keras oleh Tomljanovic, walaupun pemain Australia itu akhirnya terpaksa bersara kerana kecederaan lutut dengan mata 7-5, 2-2 memihak kepada Swiatek.

Bagaimanapun, walaupun cara perlawanan itu berakhir, Swiatek berasakan dia terpaksa benar-benar meningkatkan permainannya untuk terus bersaing, dan itu adalah perkara yang sangat baik.

"Kami bermain di Toronto dan saya melihat di Terbuka AS betapa berkualiti Ajla beraksi, nampaknya dia benar-benar bermain dan dia bermain lebih baik dan lebih baik," kata Iga Swiatek.

“Ia perlawanan yang hebat dan malang sesuatu berlaku, saya harap dia akan pulih dengan cepat.

“Saya telah berehat selama tiga minggu daripada bermain perlawanan, dan selepas masa yang begitu sengit ia kelihatan seperti banyak.

“Saya rasa seperti saya perlu kembali kepada rentak, dan ia bukan mudah. Saya telah mengucapkan selamat tinggal, dan Ajla sudah bermain beberapa perlawanan. Jadi saya rasa saya perlu mengejar.

“Tetapi saya cukup gembira perlawanan ini begitu sengit, kerana saya rasa saya perlu melangkah ke tahap yang berbeza dan ia akan menyediakan saya untuk perlawanan seterusnya.”