Untuk edisi kedua Sukan Komanwel berturut-turut, Datuk Pandelela Rinong gagal menepati ramalan dalam acara akhir 10m platform wanita di Birmingham, awal pagi tadi.

Penerjun berusia 29 tahun itu, yang berada di tempat keempat di Gold Coast empat tahun lalu, menamatkan lima terjunnya untuk di kedudukan ke-11 daripada 12 penerjun dengan 260.90 mata, sekali gus gagal mengulangi pencapaian emas di New Delhi 2010 sementara perak di Glasgow 2014.

Sementara itu, peserta tuan rumah berusia 17 tahun, Andrea Spendolini-Sirieix, memukau penonton tuan rumah di Pusat Akuatik Sandwell dengan terjunan emasnya selepas mengumpul 357.50 mata bagi menamatkan saingan di depan rakan senegara, Lois Toulson, (337.30 mata) dan Caeli McKay dari Kanada (317.50). mata).

Selepas menduduki tempat ketujuh dalam pusingan awal, Pandelela sedar dia perlu meningkatkan persembahannya.

Dia bermula dengan baik dengan memungut 60 mata dalam dua terjunan awal untuk menghuni tangga ketiga, pemenang Piala Dunia 2021 itu kemudian tersilap langkah dalam terjunan ketiga untuk terperosok di tangga keenam.

Momentumnya terus terganggu dalam terjunan seterusnya yang mendorongnya terlepas podium.

Pandelela berpeluang untuk bangkit menerusi acara 10m platform seirama wanita bersama Nur Dhabitah Sabri sebelum bergandingan dengan Jellson Jabillin dalam platform 10m seirama campuran.