Bruno Fernandes mencadangkan Cristiano Ronaldo marah dengan keputusan Fernando Santos untuk menggantikan kapten Portugal itu, sementara dia percaya penyerang veteran itu juga akan berkembang maju dalam kemenangan 6-1 ke atas Switzerland.

Ronaldo diketepikan daripada kesebelasan utama Portugal berikutan detik kontroversi dalam perlawanan sebelumnya pasukan itu menentang Korea Selatan, apabila dia kelihatan menghina Santos selepas digantikan.

Santos 'benar-benar tidak menyukai' kelakuan tersebut tetapi menegaskan perkara itu telah 'diselesaikan' sebelum menamakan Ronaldo antara pemain gantian menentang Switzerland pada pusingan 16 Piala Dunia.

Goncalo Ramos, yang dipilih untuk menggantikan Ronaldo, menjaringkan hatrik dalam persembahan menakjubkan di Stadium Lusail, manakala kapten Portugal itu gagal menjaringkan gol sebagai pemain gantian pada separuh masa kedua -- walaupun dia melihat usahanya wajar ditolak kerana ofsaid.

Ditanya mengenai reaksi Ronaldo berikutan keputusan Santos, Fernandes berkata, "Ia sama seperti orang lain. Adakah anda fikir sesiapa suka berada di bangku simpanan?

“Jose Sa -- dia tidak bermain satu minit, dia tahu bahawa dia adalah penjaga gol ketiga, tetapi dia tidak gembira berada di bangku simpanan.

"Adakah anda fikir Cristiano gembira? Jika pengurus dalam perlawanan seterusnya meletakkan saya di bangku simpanan, saya juga akan marah."


Tetapi Fernandes menolak idea bahawa Portugal telah menang kerana Ronaldo diketepikan daripada pasukan.

"Kami memenangi dua perlawanan pertama dengan Cristiano dalam kesebelasan utama," kata pemain tengah itu. “Jika Cristiano bermain, dia boleh menjaringkan tiga gol dan tiada siapa yang akan bercakap tentang Cristiano di bangku simpanan.

“Cristiano menjalankan tugasnya, dia melakukan bahagiannya, dan dia gembira dengan keputusan itu, kerana matlamat untuk semua orang adalah untuk mara sejauh mungkin.

“Saya tidak fikir orang harus bercakap tentang situasi dengan Cristiano dan mengapa dia bermain, mengapa dia tidak bermain.

"Apabila Cristiano bermain dan pasukan menang, tiada siapa yang bercakap tentang itu. Apabila Cristiano bermain dan pasukan itu kalah, semua orang meletakkan kesalahan kepadanya."

Walaupun Portugal menjaringkan gol demi gol pada separuh masa kedua, orang ramai di Lusail melaungkan nama Ronaldo dan mencemuh ketika mereka menunggu kemasukannya.

Fernandes menambah, "Cristiano adalah pemain paling terkenal di dunia, sepanjang masa. Tiada siapa yang lebih terkenal daripada Cristiano dalam sukan. Bukan dalam bola sepak, dalam sukan secara global.

"Adalah perkara biasa bahawa orang datang untuk melihat Cristiano. Saya tidak nampak apa-apa kejutan dalam hal itu. Saya tidak tahu mengapa ada yang terkejut dengan itu."