Zlatko Dalic berkata jentera serangan Brazil 'mengerikan' menjadikan mereka pasukan terbaik di Piala Dunia tetapi jurulatih Croatia itu bertegas pasukannya tidak gentar menjelang pertembungan Jumaat ini.

Croatia, naib juara 2018, menewaskan Jepun menerusi penentuan sepakan penalti berikutan keputusan seri 1-1 dalam perlawanan pusingan 16 Isnin lalu, mengadakan pertemuan dengan pasukan pilihan kejohanan.

Brazil berlumba mendapatkan kemenangan 4-1 ke atas Korea Selatan untuk mara ke suku akhir, menjaringkan semua gol dalam tempoh 36 minit pertama.

Dengan Neymar kembali daripada kecederaan untuk menggantikannya bersama Vinicius Junior, Richarlison dan Raphinha di barisan hadapan yang penuh bintang, Dalic mengetahui Croatia berdepan cabaran paling getir.

"Brazil adalah pasukan pilihan, mari kita menghadapinya," kata Dalic. “Brazil adalah pasukan kebangsaan yang paling berkuasa dan terbaik di Piala Dunia.

“Apa yang saya lihat setakat ini, apabila anda melihat kepada pemilihan pemain mereka, kualiti, kemahiran dan nilai mereka, maka ia memang menakutkan.

"Saya fikir kita mempunyai tugas sukar selepas ini, tugas yang sukar menentang pasukan yang bermain bola sepak yang hebat dengan begitu ramai pemain yang berkualiti dan pantas."

Croatia telah mencapai sekurang-kurangnya separuh akhir pada kedua-dua Piala Dunia sebelum ini apabila mereka mara dari kumpulan mereka (1998 dan 2018), dan Dalic berkata pasukannya tidak sepatutnya diketepikan.

"Saya rasa kita tidak perlu takut," kata Dalic. "Kami perlu memasuki perlawanan dengan penuh keyakinan, keyakinan diri dan mencari peluang kami. Nikmati peluang bermain dengan Brazil, itu sahaja."